Biblioteca Batthyaneum

Biblioteca Batthyaneum

Biblioteca Batthyaneum

Sunt multe articole scrise despre Biblioteca Batthyaneum şi din nefericire şi acesta este un obiectil turistic nevizitat. Însă cercetările mele dovedesc faptul că merită văzută. Este o clădire cu o istorie bogată, pe care vi-o prezint sumar mai jos.
Biblioteca este parte integrantă a cetătii Alba Iulia. Se află în clădirea fostei bisericii a călugărilor trinitarieni, datând încă de la 1719. Clădirea a avut numeroase întrebuinţări, fiind biserică cu două turle, depozit de armament, spital, fiind înfiinţată de episcopul Ignat Batthyani. Începând cu 1794 devinde bibliotecă, adăpostind o serie impresionantă de manuscrise importante, cum ar fi Codex Aureus pe foi de pergament, Psaltirea lui David, Biblia Sacră, Biblia lui Şerban Cantacuzino.
Tot aici se află şi primul observator astronomic din România înfiinţat la 1779, care a funcţionat până în 1849 când a fost bombardat. Bibilioteca reprezintă încă un centru cultural, având statut de institute de cercetare, iar în interiorul ei se ţin expoziţii (de ex. de cărţi vechi), conferinţe, concerte, târguri caritabile, samd. Între 26-27 septembrie 2014 a participat la proiectul Nocturna Bibliotecilor şi se doreşte şi darea în folosinţă a observatorului astronomic.
Adresa: Str. Gabriel Bethlen nr 1, Alba-Iulia, acces public L-V: 9:00 – 14:00.
Pe info-herodo.ro puteţi asculta audioghid-ul, info pe site.
Dacă v-am făcut curioşi,abia aşteptăm să aflăm păreri de la faţa locului.

Biblioteca Batthyaneum

Biblioteca Batthyaneum

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s