Romania – “the next big thing”?

Aceasta este intrebarea cu care incepe un articol publicat de curand in The Huffington Pots UK, una dintre cele mai bine vazute si mai notorii publicatii online.

Articolul, scris de Lizzie Davey, propune ideea ca Romania, cu ale sale bogatii si frumuseti naturale si arhitecturale – mai mult sau mai putin ascunse – incepe sa urce, incet-incet, in topul destinatiilor turistice din Europa. Multe din lucrurile mentionate de ea le-am observat si noi, si ne-au motivat ca, in ultimii doi ani sa ne mobilizam spre a vizita locatii frumoase din tara. Si sunt multe, si frumoase! De curand, am inceput sa tinem si mici jurnale de bord, sau rapoarte de tura, cum pe spunem noi. Sunt relatari mai mult sau mai putin succinte scrise de cineva din grup, la intoarcerea din excursie.

Va incurajam sa cititi despre calatoriile noastre, si speram sa va inspire spre a face si voi incursiuni in diverse locatii din tara, spre a descoperi o Romanie frumoasa, o Romanie perfecta. Aici gasiti o lista cu rapoartele de tura de pana acum.

Romania Perfecta

Mai jos, va prezentam articolul tradus in limba romana. Varianta orginiala, in engleza, o puteti citi aici.

De la Bucuresti la Brasov: este Romania “the Next Big Thing”?

Sa recunoastem, Romania nu este o mare atractie turistica. Vizitatorii nu dau navala aici, asa cum fac in Paris, si in mod cert, nici nu se poate compara cu Costa del Sol. De fapt, in multe din punctele turistice destul de evidente, cum ar fi garile si atractiile din ghidurile turistice, este dificil sa gasesti oameni care sa vorbeasca engleza. Dar asta nu este un lucru neaparat un lucru rau; ci pur si simplu scoate in evidenta cat de putini turisti trec pe aici. Pe de o parte, asta inseamna ca Romania este o destinatie mai putin cunoscuta turistilor mai putin umblati, dar pe de alta parte, si ca este o panza alba, ce asteapta sa fie pictata cu povesti, amintiri si aventuri.

Este chiar putin ironic, pentru ca la un moment-dat in industria turismului, Romania era de-a dreptul infloritoare. Inainte de anii ’90 era un important nod turistic pentru calatori, si regiunea Marii Neagre era un important punct comercial in anii ’60. Din pacate, situatia politica si economica a tarii din deceniile ce au urmat a insemnat ca orice potential succes a fost oprit inca din stadiu incipient. Dintr-o data, nivelul de trai a devenit deosebit de scazut din cauza caderii economice, si tara a trebuit sa-si indrepte atentia catre proprii cetateni, mai degraba decat catre turistii straini. Prin urmare, sectorul turistic n-a suferit modificari si nu a mai fost dezvoltat timp de multi ani, ceea ce a inlesnit succesul altor destinatii concurente, alfate in regiuni mai stabile. Cu toate acestea, acum e momenul sa ne amintim de fabula iepurelui si a broastei testoase. Incet dar sigur.

Pentru ca acum, se pare ca Romania incepe sa escaladeze incet, incet, pentru a reveni in topul destinatiilor turistice. Intr-o epoca in care turistii isi doresc de la vacantele lor mai mult decat sa stea tolaniti la soare sau sa cante, ametiti, la karaoke, misterioasa Romanie se dovedeste a fi la mare cautare. Numarul de turisti care aleg sa viziteze destinatii mai putin umblate ale lumii este in crestere, si Romania, fiind practic necunoscuta, dar totusi plina de bogatii naturale si resurse variate, starneste curiozitatea calatorilor straini.
Intr-un fel, Romania este o mina da aur inca nedescoperita in industria turismului. Multitudinea de monumente naturale sau facute de om, prezente aici, deschid calea catre o mie si una de oportunitati. Cred ca Romania pur si simplu astepta momentului potrivit, si acel moment este acum.

Dar hai sa ne uitam la ce defineste o destinatie tursitica de succes, dincolo de bautura ieftina (desi in Romania este rost si de asa ceva). Este nevoie de o istorie interesanta, o selectie buna de monumente si de cladiri alaturi de care care sa se fotografieze vizitatorii, si un sistem de transport relativ decent, toate asezate intr-un context care sa se diferentieze oarecum de peisajul “de acasa” al turistul.

Acum, haideti sa unim punctle. Fara doar si poate, Romania detine unul din cele mai interesante trecuturi istoriece din Europa, precum si cateva fascinante povesti de folclor despre care e posibil sa fi auzit si voi (Dracula, va suna cunoscut?), si e de ajuns sa aruncam privirea peste doar o mica selectie din castelele, manastirile, si capodoperele arhitecturale din aceasta tara ca sa devenim de-a dreptul entuziasmati de potentialele oportunitati fotografice. In plus, in timp ce Costa del Sol incepe sa se trasforme incetul cu incetul intr-un orasel plin de apartamente luxoase, Romania isi etaleaza plentitudinea de dealuri, paduri bogate si stradute intortochiate.

Insa cel mai uimitor si mai surprinzator lucru este ca turstii straini “luati bine” de la bautura si lucratorii de rand sunt inlocuiti aici de localnici prietenosi care sunt dispusi sa sa te ajute, chiar fara ca tu sa le ceri asta. De fapt, as merge pana intr-acolo incat sa spun ca Romania este una dintre cele mai prietenoase tari pe care le-am vizitat pana acum, si cred ca asta se datoreaza in oarecare masura si lipsei de turisti. Stiti foarte bine cum e; in locurile cu trafic mare de vizitatori, muncitorii si localnicii devin iritati de turistii care se opresc mereu pentru a face poze. In Romania, in schimb, cetatenii manifesta o incantarea aparte fata de faptul ca va aratati interesati de tara lor.

Mare pacat ca in ultima vreme Romania a primit o avalansa de recenzii negative in presa, concentrandu-se puternic pe numarul crescut de imigranti care au parasit tara spre a se reloca in regiuni mai instarite ale Europei. Da, este in continuare o tara saraca, si asta este vizibil oriunde te-ai uita; la tencuiala ce sta sa cada de pe cladirile care au nevoie de renovari, la oamenii fara adapost care bantuie pe strazi, la haitele de caini vagabonzi care se aciueaza in orase. Dar multe din problemele acestea incep sa se rezolve incetul cu incetul; iar ospitalitatea oamenilor, frumusetea strazilor si a catunelor rurale, si istoria fascinanta a acestei tari ce asteapta sa fie descoperita, compenseaza cu varf si indesat pentru aceste neajunsuri.

Si turistii au inceput sa prinda gustul acestei destinatii. La Castelul Peles din Sinaia, un grup mare de copii si familii de romani, precum si un numar insemnat de tursiti germani se bucurau impreuna de panorama si de arhitectura aparte. Parerea mea este ca e doar o chetiune de timp pana cand Romania va incepe sa apara in topul destinatiilor turistice. Sper doar sa nu-si piarda din candoarea si din frumusetea naturala, in tot acest proces.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s