Mocanita Abrud – Campeni

Mocanita Abrud - Campen

Mocanita Abrud – Campen

Un alt obiectiv turistic din abrud este Mocanita, dintr-o stire recenta afland ca:

Celebra Mocăniţă, care până în 1997 străbătea Valea Arieşului în Munţii Apuseni pe o distanţă de peste 100 de kilometri între Turda şi Abrud, va reveni pe şine. Demersul aparţine administraţiilor locale din oraşele Abrud şi Cîmpeni, respectiv din comuna Roşia Montană.

Reprezentanţii celor trei primării au semnat un protocol de colaborare cu Asociaţia pentru Păstrarea Liniilor Ferate Înguste din România, reprezentată de Georg Hocevar, un austriac pasionat de trenuri. Protocolul prevede administrarea, promovarea, reabilitarea şi exploatarea liniei înguste de cale ferată de pe traseul Abrud -Gura Roşiei – Câmpeni. Distanţa care va fi parcursă de Mocăniţă în scop turistic va fi de aproximativ 11 kilometri.   De la 1 iunie 2013 se demarează un program de curăţenie şi verificare a traseului şi completarea materialului rulant sustras, materialele necesare urmând a fis asigurat de asociaţia cu sediul în judeţul Hunedoara. Prima parcurgere a traseului cu o locomotivă cu abur, care va trage un vagon sau două, este estimată pentru data de 20 iulie 2013. Linia ferată îngustă a fost salvată de la distrugerea totală după o initiative a Consiliului Judeţean, care a reuşit să obţină statutul de monument istoric. Chiar şi în aceste condiţii, reluarea circulaţiei pe întregul traseu de la Turda la Abrud este un proiect care poate fi pus cu greu în preactică în următorii ani, având în vedere costurile mari necesare.

Revenirea mocăniţei între Turda şi Abrud este un proiect realizabil, ce nu are implicaţii financiare mari. De altfel, în urmă cu trei ani, austriacul Georg Hocevar a mai parcurs traseul dintre Abrud şi Gura Roşiei. Construcţia liniei înguste de cale ferată dintre Turda şi Abrud a început în 1891 şi s-a terminat în 1912. Linia avea patru gări şi 21 de halte, dar putea să oprească pe traseu oriunde era nevoie.

Sursa: adevarul.ro

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s