Casa tribunului Ioan Sulutiu Abrud

iarna 2012 004Deşi ca arhitectură nu iese în evidenţă prea mult, istoria acestei case o face să nu treacă neremarcată. Înainte de a prezenta cu ce anume a contribuit la istoria ţării noastre, trebuie să prezentăm şi proprietarul acesteia.

Ioan Sterca-Şuluţiu (n. 1796, Abrud – d. 1858) a fost funcționar cameral în administrația Transilvaniei, proprietar de mine de aur la Abrud, fratele mitropolitului Alexandru Sterca-Sulutiu. Ioan Șuluțiu, care servise ca ofițer în campaniile austriece antinapoleoniene, a fost conducătorul tactic al operațiunilor militare românești de la 1848 din Munții Apuseni împotriva revoluționarilor maghiari, fiind inventatorul legendarelor tunuri de lemn ale lui Avram Iancu. Prin intermediul lui Ioan Șuluțiu, comandantul austriac al cetății Alba Iulia a trimis muniție moților din munți, spre a întări rezistența acestora în fața presiunii armatelor revoluționare maghiare. Ioan Șuluțiu s-a distins și prin activitatea sa în sensul dezvoltării întreprinderilor românești din Transilvania. A fost tatăl judecătorului Dionisie Sterca-Șuluțiu și al istoricului Iosif Sterca-Șuluțiu.

Casa sa din Abrud a servit în anul 1848 drept centru de întrunire a fruntașilor români din Transilvania și loc de azil al pașoptiștilor refugiați din România. Alexandru Golescu a stat în casa lui Ioan Șuluțiu până la intrarea trupelor rusești în Transilvania, când s-a refugiat la Paris. În acest loc la 10 mai 1849 a căzut victimă bunei sale credinţe Ioan Dragoş venit în Abrud spre a mijloci împăcarea cu Avram Iancu şi Ludovic Kossuth. Netrebnicia lui Kossuth se dovedeşte prin cele două misiuni date lui Dragoş de “împăcare” cu românii şi lui Hatvani de a nu înceta acţiunile militare. Acest ordin mârşav dat lui Hatvani a provocat multe jertfe inutile nu numai românilor ci şi ungurilor care au căzut în zona Abrudului.

Adresa exactă: str. Marasesti, nr. 5

Surse: wikipedia, Primaria Abrud

iarna 2012 029

iarna 2012 001

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s