Cazanele Dunarii, Mehedinti

Exista (cel putin) un loc in Romania unde, odata ajuns, incepi sa te indoiesti ca mai esti inca in tara. Ce-i drept, esti la granita.

E un loc nu foarte popular (explicatia o gasiti putin mai jos), insa care merita cu siguranta cel putin o vizita. Despre ce vorbim? Despre Cazanele Dunarii, din judetul Mehedinti. Un loc cu o poveste si o priveliste care iti taie rasuflarea. Spre exemplu:

Povestea, din ce ne-au spus locanicii si din ce am mai gasit batand in lung si-n lat internetul, vine cam asa:

Cazanele Dunarii sunt o portine din Defileul Dunarii, la trecerea prin Muntii Carpati. Explicatia din spatele denumirii este una foarte frumoasa, si am auzit-o in timpul unei plimbari cu barca, din gura unui localnic. Se spuna ca, inainte de construirea barajului hidroelectric Portile de Fier si a lacului de acumulare aferent, prin aceasta zona a defileului, albia Dunarii era formata din stanci foarte ascutite, astfel ca in trecerea ei, apa era foarte involburata, aratand de parca ar fierbe intr-un cazan. Acum, totul e de un calm incredibil de linistitor.

Un alt lucru interesant aflat de la acelasi ghid care ne-a plimbat peste Cazane, este ca, in momentul in care s-a constuit lacul de acumulare, acesta a “inghitit” practic mai multe localitati, acoperindu-le cu tot cu cladiri si paduri. Astfel ca, in momentul de fata, in zona respectiva, treci practic cu barca peste (cel putin) un sat si o biserica, toate scufundate. Acelasi localnic ne-a zis si ca, in zilele cu debit mai cazut, se pot zari varfurile copacilor din fostul sat, iesind din apa. Nu am apucat sa vedem acest lucru “in direct”, insa imaginatia ne picteaza un peisaj destul de straniu…

Dupa cum am putut noi afla, turismul in aceasta zona era aproape inexistent pana acum aproximativ 20 de ani. Motivul? Fiind atat de aproape de granita, au avut loc multe tragedii cand mii de oameni au incercat sa treaca granita, ilegal, inspre Iugoslavia. Si in acest context, nu s-a dorit mediatizarea acestei zone, pentru a nu creste si mai mult numarul acestor tentative. Astazi, lucrurile nu mai sunt atat de restrictive: Serbia se poate vizita fara viza, desi in zona Cazanelor nu sunt cine-stie-ce orase importante in tara ce ne este vecina.

Privelistea

In Cazane, poti vedea destul de multe lucruri intr-un spatiu… destul de ingust. Sa incepem cu inceputul. Plimbarea pe lacul de acumulare e un musai, mai ales in zilele mai calduroase de vara. Poti vedea privelisti precum:

Cazanele Dunarii - peisaj

Cazanele Dunarii - peisaj

Cazanele Dunarii - peisajManastirea Mraconia (a carei denumire inseamna “loc acuns” sau “apa intunecata”) e una din incintele inghitite de apa, in momentul infiintarii hidrocentralei. Lacasul pe care il vedem azi este o reconstructie realizata dupa Revolutie, si arata exact ca originalul inghitit de apa, care data din secolul 16. De la vechea manastirea s-au mai pastrat usile imparatesti si o candela.

Mergand mai departe, pe malul sarbesc, poti vedea Tabula Traiana, veche de aproape 2000 de ani: o placa memoriala romana ridicata de imparatul Traian in cinstea victoriei asupra regatului dac. Din cele zece tabule care au fost daltuite in defileu, doar aceasta a rezistat in timp, pana in zilele noastre, restul fiind distruse. In traducere, textul Tabulei suna astfel : “Imparatul Cesar Nerva Traian Augustul, fiul divinului Nerva, invingator al germanilor, cel mai mare dintre preoti, avand pentru a patra oara puterea tribuniciara ( anul 100 e.n.) parinte al patriei, consul pentru a treia oara, a refacut drumul, dupa ce l-a adancit in munti si i-a inlocuit podeaua.”

Pe malul romanesc, a sosit replica acum aprox. 10 ani de zile, din piatra: statuia regelui Decebal – o sculptura in piatra, de 55 de metri inaltime, si 25m latime. Ghidul ne-a spus ca ar fi cea mai inalta din lume, insa am aflat noi adevarul: e doar cea mai inalta din Europa, fiind cu vreo 6 metri mai “scunda” decat celebra Statuie a Libertatii; dar cu 8 metri mai inalta decat monumentul lui Hristos din Rio de Janeiro, si cu 10 metri mai inalta decat legendarul Colos din Rhodos. (sursa: Wikipedia). Carevasazica, sa nu spunem ca nu avem cu ce ne mandri!

Pestera Ponicova este cea mai mare pestera din Defileul Dunarii, strabate dealul Ciucaru Mare, si parcurge in total 1660 de metri, pana ce intr-un final gaseste luminita de la capatul… galeriei, iesind drept in Dunare. Pestera se poate vizita si cu barca, dispre Cazane, atunci cand nivelul apei permite, dar si de pe uscat. Noi am ales cea de-a doua varianta, si am ajuns pana la “intalnirea” cu apa, aici:ai inalta decat legendarul Colos din Rhodos. (sursa: Wikipedia). Carevasazica, sa nu spunem ca nu avem cu ce ne mandri!

Pestera Ponicovaa - intrarea din Cazanele Dunarii          

Alte cateva date de interes: lungimea totala a portiunii de Cazane (insemnand Cazanele Mici + Cazanele Mari) insumeaza 9 km, iar adancimea maxima este de 75 m. Viteza de scurgere a apei este acum de 5 m/s.
Accesul din Bucuresti se face pe traseul Pitesti – Slatina – Craiova – Drobeta Turnu Severin – Orsova si destinatia finala recomandata (unde am fost noi cazati) este Eselnita. Distanta totala e de aproximativ 378 km.
Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s