Biserica romano-catolica din Abrud

Imaginile vechi imi provoaca nostalgie. Nu as putea sa spun exact de ce, sunt destul de tanara sa nu fi apucat acele vremuri, insa pozele de atunci si povestile batranilor ma fac sa ma simt contemporana lor.  Este cazul si bisericii romano-catolice din Abrud din poza atasata. Imi creeaza impresia unei lumi civilizate si ordonata cu restul Europei. Istoria acestei constructii imi cam da dreptate.

Construcţia primului lacaş datează de la sfârşitul secolului al XIII- lea , fiind ridicat de catre colonişti germani din piatră în stil gotic. Regele maghiar Ştefan al V- lea între anii 1270-1271 aminteşte despre aceasta ca fiind o biserică din piatră şi prosperă. Din anul 1569 edificiul a fost ocupat de confesiunea protestantă a unitarienilor şi restituit catolicilor la 1777 printr-un ordin emis de către Maria Tereza, pentru ca anul următor Biserica să fie sfinţită de romano-catolici. Revoluţia de la 1848 aduce arderea şi distrugerea ei, astfel că din anul 1867 Biserica este renovată la forma actuală.

Biserica a fost înzestrată cu picturi murale datând din secolele XIV-XV, în care erau prezente, alături de scene aparţinând iconografiei apusene („Martiriul Sf. Erasmus“), scene comentate cu inscripţii chirilice, dovedind participarea unui zugrav român.

Advertisements

1 thought on “Biserica romano-catolica din Abrud

  1. Foarte frumoasa descriere iar poza este superba. Sper sa ajung si eu sa vad picturile murale anul acesta. Alte biserici frumoase am gasit si pe biserici-romania.ro. Dumnezeu sa ne binecuvanteze pe toti !

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s