Detunatele – o minune a Romaniei

Nici aici nu am ajuns in mica noastra excursie de 4 zile in judetul Alba, insa am cules informatii despre aceasta zona absolut superba.

Detunatele sunt coloane masive de bazalt din Muntii Apuseni, una cu vegetatie, Detunata Flocoasa (1265 m) si una partial lipsita de vegetatie, Detunata Goala (1168 m), cea din urma, datorita coloanelor aproape verticale, da impresia ca ar fi o orga de piatra. Denumirea de „detunata” vine de la zgomotul asemanator tunetului pe care il produce la cadere o piatra desprinsa din masiv. Detunatele reprezinta o mare atractie turistica a regiunii, fiind cunoscute in intreaga tara.

Spre Detunata Goala porneste un traseu marcat cu banda rosie din centrul satului Bucium, care ne scoate intr-o ora imediat sub coloanele de bazalt. Marcajul ia sfarsit intr-o poiana unde se afla si un loc amenajat de popas. Pentru a urca pe varful Detunatei Goale, trebuie sa urmam drumul de carute spre nord, care ocoleste Detunata pe la est. Apoi, pe partea stanga vom observa o potecuta care se strecoara la inceput prin padure, pana cand se pierde intre stancile masive, pe care le escaladam una cate una, cu multa atentie. In zona somitala se afla mici platouri care permit admirarea peisajului salbatic dinspre poale, cu grohotisul impresionant de la baza.

Nu sunt lipsite si de legende, una dintre ele fiind urmatoarea:

“In timpuri indepartate, cand se luptau pentru domnie si stapanirea acestui pamant uriașii cu zanele, mai marele uriasilor avea un fecior foarte puternic si caruia ii placea sa se lupte cu ursi si cu bouri. Odata, innoptat prin padure, se culca sub o salha de brad. Cand luna isi asterne lumina in timpul noptii, feciorul este trezit de vocea calda si suava a unei zane, careia tatal lui ii jurase moarte. De acum inainte pe feciorul uriasului nimic nu-l mai poate impaca, singurul dor pe care-l avea era sa plece in codru sa-si vada frumoasa zana, care-i devenise iubita. Intr-o buna zi, tatal sau il urmareste si-si gasi feciorul chiar in bratele zanei. Atunci uriasul strapunse fata cu sabia, dar in clipa următoare cazu si el ucis de pumnalul fiului sau. Deodata tunetele si traznetele cerului cuprinsera muntii si vaile, pamantul se despica si inghiti pe cei doi indragostiti pentru totdeauna, in timp ce limbile de foc, trimise din adancuri, impietrira pe parintele ucigas si pe ceilalti uriasi, facandu-i stane de piatra, care se vad si azi si care se cheama Detunate.”

Sursa legendei Detunatei: Mica enciclopedie de etnografie si folclor Tara Motilor – Romania, aparuta la Editura Altip si realizata de Maria si Sabin Cioica, impreuna cu numerosi colaboratori

Din punctul nostru de vedere, Detunatele ar trebui sa fie pe lista “Must see” in Romania. Cu siguranta vom ajunge si noi acolo!

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s